Banking gk

Banking questions and answers for pnb exam

In this article we are providing a banking awareness for pnb exam . So if you are preparing for a pnb bank related competitive examination then this article definitely helpful for you .

Banking awareness for pnb exam

1. When was Punjab national bank established in India

A. 1894

B. 1910

C. 1915

D. 1920

Answer. A

2. Where is the Headquarters of Punjab national bank

A. Kolkata

B. New Delhi

C. Mumbai

D. Hyderabad

Answer. B

3. What is the tagline of Punjab national bank

A. Smart way to bank

B. Let’s make money simple

C. The Name you can bank upon

D. None of these

Answer. C

4. ” CBS ” Stands for

A. Core banking solution

B. Central banking solution

C. Country banking solution

D. None of these

Answer. A

5. Who is the current director of Punjab national bank

A. Sanjay verma

B. Vinod jain

C. Salil Arora

D. Anupama Goswami

Answer. A

6. Punjab national bank nationalised in which year

A. 1965

B. 1969

C. 1971

D. 1983

Answer. B

7. Who is the founder of pnb bank

A. Lala Lajpat rai

B. Dyal Singh Majithia

C. Both a & b

D. None of these

Answer. C

8. pnb is a ___________ commercial bank in India

A. Non scheduled

B. Scheduled

C. Both a & b

D. None of the above

Answer. B

9. Which of the following term used to smart money

A. Credit card

B. US Dollar

C. Internet Banking

D. None of these

Answer. A

10. Who is the Managing director and chief executive officer of pnb bank

A. S.S Mallikarjuna rao

B. V. K Mittal

C. H. K Mishra

D. None of these

Answer. A

11. Reserve bank of India act was passed in which year

A. 1932

B. 1933

C. 1934

D. 1935

Answer. C

12. Recently Punjab national bank is merged with which bank

A. Union bank of India

B. Oriental bank of commerce

C. Both a & b

D. None of these

Answer. C

13. What is the Tagline of pnb finance housing

A. Ghar ki baat

B. Aao sochein bada

C Together we can

D. None of these

Answer. A

14. Pnb finance housing founded in which year

A. 1979

B. 1980

C. 1987

D. 1988

Answer. D

Read also –

.

.