Civil engineering mcq for ssc je

Civil engineering mcq questions and answers

In this article I am sharing a civil engineering mcq for competitive exams like ssc je civil , upsc , gate and other competitive exams.

Civil engineering mcq

1. The steel used in RCC work is

A. Mild steel

B high speed steel

C. Stainless steel

D. None of these

Answer. A

2. The most valuable timber is

A. Deodar

B. Sal

C. Shisham

D. None of these

Answer. C

3. Bulking of sand caused due to

A. Surface moisture

B. Clay content

C. Viscocity

D. None of these

Answer. A

4. Bakelite is

A. High resistance conductor

B. Low resistance conductor

C. Incombustible

D. None of these

Answer. B

5. Plasticizer are added to plastic to

A. Reduce melting temperatures

B. Impart desirable properties of strength

C. Crystallize into granules

D. None of these

Answer. C

6. which foundation is suitable in black cotton soils

A. Wall footing

B. Cantilever footing

C. Under reamed pile foundation

D. None of these

Answer. C

7. Increase in the moisture content in concrete

A. Increase the strength

B. Reduce the strength

C. Remain unchanged

D. None of these

Answer. B

8 . the fineness modulus of fine aggregate is the range of

A. 1. 5 to 1.9

B. 2 to 4

C. 4.5 to 6

D. 7 to 9

Answer. B

9. The minimum diameter of longitudinal bar in a column

A. 10 mm

B. 11 mm

C. 12 mm

D. 13 mm

Answer. C

10. The effect of creep on modular ratio is

A. to increase it

B. to decrease it

C. to remain unchanged

D. None of these

Answer. A

11. Load factor is

A. always less than factor of saftey

B. always greater than factor of saftey

C. Always equal to factory of saftey

D. None of these

Answer. B

12. Bolts are most suitable to carry

A. axial tension

B. Shear

C. Bending

D. None of the above

Answer. C

13. The eddy viscosity for turbulent flow is

A. Independent on the flow

B. Dependent on the flow

C. Both a & b

D. Neither a or b

Answer. B

14. The silica in Portland is

A. 20 % to 25 %

B. 25 % to 30 %

C. 35 % to 40 %

D. 40 % to 45 %

Answer. A

15. The timber floor not spanning on the masonry wall but properly anchored to the wall gives

A. rotational restraints but not Lateral restraints

B. Lateral restraint but not rotational restraint

C. Neither a Nor b

D. None of these

Answer. B

16. By which process wrought iron is manufactured from pig iron

A. Roasting

B. Shingling

C. Pudding

D. None of these

Answer. C

17. A varnish essentially contains which of the following

A. Solvent

B. Drier

C. Resin

D. All

Answer. D

18. How much amount of water required for hydration of cement

A. 24 % by weight of cement

B. 38 % by weight of cement

C 45 % by weight of cement

D 63 % by weight of cement

Answer. B

19. The durability of cement concrete is usually improved by

A. Increasing the quantity of cement

B. Reducing the quantity of cement

C. Increasing the quantity of coarse sand

D. None of these

Answer. A

20. The horizontal upper portion of the step on which foot is placed for ascending and descending is known as

A. Pitch

B. Rise

C. String

D. Tread

Answer. D

21. Method of surveying to determine the relative elevation of the points on the surface of the earth is called

A. Compass survey

B. Chaining

C. Levelling

D. None of these

Answer. C

22. The line joining the intersection of cross hair and optical centre of object glass and its continuation is called

A. Tie line

B. Line of collimation

C. Check line

D. Base line

Answer. B

23. Fat lime can be used in

A. lime mortars

B. Distempers

C. Lime terracing

D. None of these

Answer. B

24. Generally while chaining the arrow which accompany with one chain must be

A. 5 nos.

B 7 nos.

C. 8 nos.

D. 9 nos.

Answer. A

25. Swelling of bricks is known as

A. Laminatin

B. Chuffs

C. Bloating

D. None of these

Answer. C

Read also

Surveying and levelling mcq

Cement questions and answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *