Animal husbandry and veterinary science

Dairy mcq questions and answers

68 / 100

In this article we are sharing a dairy mcq questions and answers for your competitive exams. Read this article for more information –

Dairy mcq questions

1. How many pair of chromosomes is found in dairy cow

A. 27

B. 30

C. 32

D. 33

Answer. B

2. What is a father cow called

A. Her Sire

B. Her Dam

C. Both a & b

D. None of these

Answer. A

3. in which country was the first robotics milking unit used

A. Australia

B. India

C. Netherland

D. United states

Answer. C

4. ” DHIR ” stands for

A. Dairy Herd Improvement Registry

B. Dairy Herd Information Registry

C. Dairy Herd international Registry

D. None of the above

Answer. A

5. In which country first organized cow testing association formed

A. India

B. Brazil

C. Russia

D. Denmark

Answer. D

6. How much does a holestin cow weigh

A. 1500 pounds

B. 2000 pounds

C. 2500 pounds

D. 3000 pounds

Answer. A

7. which country is the largest importer of cheese

A. Nepal

B. Germany

C. United states

D. Pakistan

Answer. C

8. which vitamin helps prevent the oxidized flavour in milk

A. Vitamin A

B. Vitamin E

C. Vitamin C

D. None of these

Answer. B

9. The largest recipient of dairy food aid

A. Bangladesh

B. Afghanistan

C. Ireland

D. India

Answer. D

10. ” NDC ” stands for

A. National dairy corporation

B. National dairy committee

C. National dairy council

D. None of the above

Answer. C

11. How many teeth in mature cows have

A. 28

B. 32

C. 34

D. 35

Answer. B

12. What is the milk sugar called

A. Lactose

B. Fructose

C. Galactose

D. None of these

Answer. A

13. Where is the National dairy research institute situated in India

A. Bhopal

B. Shimla

C. Jhansi

D. Karnal

Answer. D

14. What is the fat percentage of heavy cream

A. 20 %

B. 25 %

C. 36 %

D. None of these

Answer. C

15. What is the organic acid found in milk

A. Citric acid

B. Formic acid

C. Carbonic acid

D. Sulfuric acid

Answer. A

16. Anand Milk union limited ( AMUL ) established in which year

A. 1945

B. 1946

C. 1947

D. 1948

Answer. B

17. The best protein source for feeding baby calves

A. Butter

B. Cheese

C. Milk

D. None of these

Answer. C

18. Which dairy product has the most calcium

A. Cheese

B. Milk

C. Ice cream

D. Butter

Answer. A

19. Which cow give more milk per day

A. Hereford cattle

B. Holestin Friesian

C. Angus cattle

D. All

Answer. B

20. How many calories in one glass of milk

A. 20 calories

B. 42 calories

C. 75 calories

D. None of these

Answer. B

Read also –