gk questions for rrb ntpc exam

general knowledge questions very important topic for all competitive exam like ssc cgl , SSC mts , ibps exam , state exam , railway exam and other competitive exam . 



Railway rrb ntpc exam gk




Important topics for preparation

1. Latest sports news

2. International news
3. History gk questions 
4. Geographic knowledge
5. Book author
6. first in India
7. Bank related knowledge like , headquarters of banks , name of chairman of different banks 
8. Articles ( constitution ) 
9. Popular place in India
10. name of dance in different states 

Today I am sharing a important gk questions based on railway rrb ntpc exam , so here I am providing a important gk questions which are listed below – 

1. Irani trophy related to which sports –
A. Badminton
B. Cricket
C. Hockey
D. Football
Ans. B

2. Davis cup related to which sports –
A. Tennis
B. Badminton
C. Hockey
D. Cricket
Ans. A

3. In which year reserve bank of India nationalised –
A. 1948
B. 1949
C. 1950
D. 1951
Ans. B

4. What is the capital of turkey
A. Ankara
B. Tehran
C. Rome
D. None of these
Ans. A

5. Who is the first female prime minister of India –
A. Indira Gandhi
B. Pratibha Patel
C. Sucheta kriplani
D. None of these
Ans. A

6. Currently how many states in India –
A. 27
B. 28
C. 29
D. 30
Ans. C

7. Nalanda university located in which state of India
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Bihar
Ans. D

8. Golden Temple located in which state of India
A. Gujarat
B. Punjab
C. Rajasthan
D. None of these
Ans. A

9. Which country largest producer of coffee –
A. Brazil
B. China
C. India
D. United States
Ans. A

10. How many states are there in united States –
A. 45
B. 47
C. 49
D. 50
Ans. D

11. Which of the following game associated with Durand cup –
A. Badminton
B. Hockey
C. Football
D. Chess
Ans. C

12. Somnath temple located in which state –
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Bihar
Ans. A

13. What is the currency of  Kuwait –
A. Dollar
B. Pond
C. Dinar
D. None of these
Ans. C

14. Which is the largest land area state of India –
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Maharashtra
Ans. C

15. Which state also know as queen of hills –
A. Uttrakhand
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. None of these
Ans. A

16. Which Indian state is also know as land of rising sun –
A. Rajasthan
B. Arunachal Pradesh
C. Bihar
D. None of these
Ans. B

17. Which is the largest continent in the World –
A. Asia
B. Africa
C. North America
D. None of these
Ans. A

18. When was the first battle of panipat fought –
A. 1524
B. 1525
C. 1526
D. 1527
Ans. C

19. Agra built by –
A. Sikandar lodhi
B. Akbar
C. Babar
D. None of these
Ans. A

20. Char minar located in which city
A. Kolkata
B. Delhi
C. Hyderabad
D. Mumbai
Ans. C

21. Where is the headquarters of reserve bank of India –
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Jaipur
Ans. B

22. Who is the current speaker of lok sabha –
A. Somnath chatterji
B. Om birla
C. V.k sent
D. Hamid ansari
Ans. B

23. Where is the headquarters of UNESCO –
A. London
B. New York
C. Paris , France
D. Dubai
Ans. C

24. Kanha national park located in which state of India –
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. Jharkhand 
Ans. B

25. How many members in lok sabha –
A. 540
B. 545
C. 547
D. None of these
Ans. B

26. What is the currency of Iran –

A. Riyal

B. Rupee
C. Pond
D. Dinar
Ans. A

27. Who is the current finance minister of India –
A. Arun jaitley
B. Nirmala sitharaman
C. Rajnath Singh
D. None of these
Ans. B

28. Which country won FIFA world cup 2018 –
A. France
B. Italy
C. Germany
D. None of these
Ans. A

29. Who is the runner up of FIFA world cup 2018 –
A. Argentina
B. Germany
C. Croatia
D. None of these
Ans. C

30. Who is the current governor of reserve bank of India –
A. Arun jaitley
B. Shakti Kant das
C. Rajeev chopra
D. None of these
Ans.  B
















Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *