gk questions in English 2022

Today we are sharing a gk questions for upcoming ssc cgl and other competitive exams. Below are given a our selected important gk questions and answers.

  1. Where is the Headquarters of Indian space research organisation
    A. Tamilnadu
    B. Mumbai
    C. Bangalore
    D. None of these
    Answer. C
  2. The festival “ Sahabat india “ is celebrated in which country
    A. Bangladesh
    B. Indonesia
    C. Afganistan
    D. Bhutan
    Answer. B
  3. How many states are there in India 2022
    A. 28
    B. 29
    C. 30
    D. 31
    Answer. A
  4. World environment day is celebrated every year on
    A. 2 June
    B. 4 June
    C. 5 June
    D. 7 June
    Answer. C
  5. IPL 2020 held in which country
    A. Sri Lanka
    B. United kingdom
    C. Afganistan
    D. UAE
    Answer. D
  6. Which state in india has the largest forest cover
    A. Tamilnadu
    B. Maharashtra
    C. Madhya pradesh
    D. Rajasthan
    Answer. C
  7. Which of the following is used in pencil
    A. Graphite
    B. Copper
    C. Silver
    D. Magnesium
    Answer. A
  8. What is the currency of Malaysia
    A. Euro
    B. Ringgit
    C. Rupee
    D. Dinar
    Answer. B
  9. Which state has the highest literacy rate in India
    A. Maharashtra
    B. Himachal pradesh
    C. Kerala
    D. None of these
    Answer. C
  10. Ozone layer preservation day is celebrated on
    A. 16 September
    B. 17 September
    C. 18 September
    D. 19 September
    Answer. A
  11. Who is the father of “ Genetics “
    A. Madam curie
    B. Gregor Mendel
    C. Newton
    D. None of these
    Answer. B
  12. Who is the father of Geometry
    A. Archimedes
    B. Euclid
    C. Louis pasteur
    D. pythagoras
    Answer. B
  13. Who is the current hockey captain of India
    A. Manpreet Singh pawar
    B. Joginder Singh
    C. Rahul mishra
    D. None of these
    Answer. A
  14. Which country consumes the most energy in the world
    A. United kingdom
    B. China
    C. United states
    D. France
    Answer. C
  15. Earth day is celebrated on
    A. 22 April
    B. 1 May
    C. 21 June
    D. 2 February
    Answer. A
  16. The study of animal called
    A. Agriculture
    B. Zoology
    C. Geology
    D. Biology
    Answer. B
  17. Where is kanha National park
    A. Maharashtra
    B. Punjab
    C. Banaglore
    D. Madhya pradesh
    Answer. D
  18. Nalanda university located in which state of india
    A. Bihar
    B. Jharkhand
    C. Nagaland
    D. Rajasthan
    Answer. A
  19. Which planet has the longest day
    A. Mercury
    B. Jupiter
    C. Venus
    D. Earth
    Answer. C
  20. India’s rank in human development index 2020
    A. 131
    B. 76
    C. 34
    D. 17
    Answer. A
  21. Hirakud dam is located in which state
    A. Maharashtra
    B. Odisha
    C.
    D. Haryana
    Answer. B
  22. When did the world second war end
    A. September 1945
    B. July 1943
    C. February 1942
    D. March 1941
    Answer. A
  23. In which state chipko movement started
    A. Rajasthan
    B. Maharashtra
    C. Uttar pradesh
    D. West Bengal
    Answer. C
  24. How many players are there in volleyball
    A. 6
    B. 7
    C. 8
    D. 9
    Answer. A
  25. Which planet is nearest to the earth
    A. Venus
    B. Neptune
    C. Mars
    D. Mercury
    Answer. D
  26. Which planet is known as red planet
    A. Mars
    B. Saturn
    C. Jupiter
    D. Earth
    Answer. A
  27. What is the SI unit of force
    A. Meter
    B. Second
    C. Newton
    D. Ampere
    Answer. C
  28. Candela is the Si unit of
    A. Electricity intensity
    B. Luminous intensity
    C. Magnetic field intensity
    D. None of these
    Answer. B
  29. How many Si unit are there
    A. 6
    B. 7
    C. 8
    D. 9
    Answer. A
  30. Which disease is caused by dificiency of vitamin C
    A. Night blindness
    B. Scurvy
    C. Anaemia
    D. Rickets
    Answer. B
  31. CPU stands for
    A. Central power unit
    B. Central processing unit
    C. Central practical unit
    D. Central programming unit
    Answer. B
  32. FDI stands for
    A. Final deal information
    B. Financial deal investment
    C. Foreign direct investment
    D. None of these
    Answer. C
  33. Mangalyaan was launched by India to study which planet
    A. Mars
    B. Earth
    C. Venus
    D. Jupiter
    Answer. A
  34. Study of birds is called
    A. Antrology
    B. Ornithology
    C. Archeology
    D. biology
    Answer. B
  35. How many satellites are there in Mars
    A. 5
    B. 4
    C. 3
    D. 2
    Answer. D
  36. The Indian satellites aryabhata was launched in which year
    A. 1975
    B. 1977
    C. 1978
    D. 1980
    Answer. A
  37. Orange or red colour of the setting sun is due to
    A. Reflection of light
    B. Scattering of light
    C. Absorption of light
    D. Refraction of light
    Answer. B
  38. Where is humayun tomb
    A. Kolkata
    B. Mumbai
    C. Hyderabad
    D. New Delhi
    Answer. D
  39. Chemical symbol of tin
    A. T
    B. N
    C. Sn
    D. Mg
    Answer. C
  40. Chemical symbol of Sodium
    A. Na
    B. Mg
    C. N
    D. O2
    Answer. A
  41. Which element has the highest electronegativity
    A. Fluorine
    B. Oxygen
    C. Nitrogen
    D. Carbonate
    Answer. A
  42. Which element has the least electronegativity
    A. Silver
    B. Boron
    C. Tungsten
    D. Caesium
    Answer. D
  43. Which lens is used to burn paper
    A. Concave lens
    B. Convex lens
    C. Both a & b
    D. None of these
    Answer. B
  44. Which instrument is used for measuring a wind speed
    A. Anemometer
    B. Hygrometer
    C. Barometer
    D. None of these
    Answer. A
  45. Tashkent capital of which country
    A. Turkey
    B. Iran
    C. Uzbekistan
    D. Indonesia
    Answer. C
  46. Which country first went to mars
    A. United states
    B. India
    C. Japan
    D. China
    Answer. B
  47. Kelvin Planck’s law deal with
    A. Conservation of heat
    B. Conservation of heat to work
    C. Conservation of work to heat
    D. Conservation of work
    Answer. B
  48. Diesel engines are generally
    A. Heat and mass governed
    B. Quantity governed
    C. Quality governed
    D. None of these
    Answer. C
  49. The gas used in TIG welding are
    A. Argon and helium
    B. Nitrogen and argon
    C. Helium and Nitrogen
    D. None of these
    Answer. A

Exam test