gk questions

Jharkhand gk questions and answers

Today I am sharing a gk questions on state of jharkhand .

General knowledge very common topic for all competitive exam like jpsc and other state exam .

So here I am sharing a important general knowledge questions which are listed below –

1. Jharkhand was formed in which year 

A. 15th November 2000
B. 15th November 2002
C. 15th November 2004
D. None of these

Answer. A

2. Sub capital of jharkhand 

A. Latehar
B. Dumka
C. Danbad
D. None of these

Answer. B

3. Literacy rate of jharkhand 

A. 64. 23%
B. 65. 20%
C. 66.41%
D. None of these

Answer. C


4. Which language spoken in jharkhand 

A. Hindi
B. Bengali
C. Santhali
D. All

Answer. D

5 . how many districts in jharkhand 

A. 20
B. 22
C. 23
D. 24

Answer. D

6. What is the rank of jharkhand in coal production 

A. 1
B. 2
C. 3
D.4

Answer. A

7. Tapoban located in which city of jharkhand 

A. Hazaribagh
B. Dumka
C. Deoghar
D. None of these

Answer. C

8. Dimna lake located in which city of jharkhand 

A. Jamshedpur
B. Ranchi
C. Palamu
D. Hazaribagh

Answer. A


9. Panchet dam located in which district of jharkhand 

A. Dhanbad
B. Ranchi
C. Dumka
D. Hazaribagh

Answer. A

10. Queen of chotanagpur is 

A. Netarhat
B. Dimna lake
C. Lodh fall
D. None of these

Answer. A

11. Who was the first chief minister of jharkhand 

A. Raghubar das
B. Hemant siren
C. Babulal marandi
D. None of these

Answer. C

12. Who is the current chief minister of jharkhand 

A. Arjun munda
B. Hemant siren
C. Raghubar das
D. None of these

Answer. C

13. Who was the first governor of jharkhand 

A. Prabhat Kumar
B. Sibu siren
C. Ved marwah
D. None of these

Answer. A

14. Who is the current governor of jharkhand 

A. Ved marwah
B. Draupadi murmu
C. Shyed ahmed
D. None of these

Answer. B

15. Capital of jharkhand is 

A. Hazaribagh
B. Ranchi
C. Dumka
D. None of these

Answer. B


16. Which one is the small district of jharkhand 

A. Pakur
B. Palamu
C. Bokaro
D. None of these

Answer. A

17. Jharkhand also know as 

A. The land of falls
B. The land of forest
C. The land of elephants
D. None of these

Answer. B

18. Jharkhand is divided from which state of india

A. Bihar
B. Rajasthan
C. West Bengal
D. None of these

Answer. A

19. How many zila parishad in jharkhand 

A. 20
B. 21
C. 22
D. 23

Answer. C

20. Number of blocks in jharkhand 

A. 230
B. 250
C. 255
D. 260

Answer. D

21. State flower of jharkhand is 

A. Lotus
B. Palash
C. Jarol
D. None of these

Answer. B

22. State animal of jharkhand is 

A. Tiger
B. Cow
C. Elephant
D. None of these

Answer. C

23. State bird of jharkhand is 

A. House sparrow
B. Koel
C. Hill myna
D. None of these

Answer. B

24. State tree of jharkhand is 

A. Been
B. Saal
C. Peepal
D. None of these

Answer. B

25. Number of panchyat samitis in jharkhand 

A. 212
B. 210
C. 215
D. 220

Answer. A

26. Number of divisions in jharkhand 

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer. C

27. Number of sub divisions in jharkhand 

A. 38
B. 40
C. 42
D. 44

Answer. A

28. How many members in lok sabha from jharkhand 

A. 10
B. 12
C. 14
D. 16

Answer. C

29. How many members in rajya sabha from jharkhand 

A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

Answer. A

30. New Chief secretary of jharkhand is 

A. D K tiwari
B. S V Prashad
C. Anup mukerji
D. None of these

Answer. A































Comment here