Pharmacology quiz

Pharmacology mcq questions and answers

16. Which of the following agents is used as an inhalation drug in asthma

A. Lobeline

B. Atropine

C. Ipratropium

D. Homatropine

Answer. C

17. Which of the following agents is a short acting ganglion blocker

A. Trimethaphane

B. Homatropine

C. Pancuronium

D. None of these

Answer. A

18. The long acting neuromuscular blocking agent

A. Rocuronium

B. Mivacurium

C. Tubocurarine

D. None of these

Answer. C

19. Direct effects on the heart are determined by

A. Beta1 , receptor

B. Beta2 , receptor

C. Alpha1 , receptor

D. Alpha 2 , receptor

Answer. A

20. Norepinephrine produces

A. Vasodilation

B. Bronchodilation

C. Vasoconstriction

D. None of these

Answer. C

21. Flumazenil blocks the action of

A. Morphine

B. Zolpidem

C. Ethanol

D. None of these

Answer. B

22. The drug against myoclonic seizures is

A. Phenytion

B. Primidone

C. Clonazepam

D. None of the above

Answer. C

23. Neuroleptics are used to treat

A. Narcolepsy

B. Psychosis

C. Neurosis

D. None of these

Answer. B

24. Lithium carbonate is useful in the treatment of

A. Bipolar disorder

B. Neurosis

C. Both a & b

D. None of these

Answer. A

25. Most of drug are antacids Except

A. Maalox

B. Mylanta

C. Misoprostol

D. None of these

Answer. C