Physics objective questions


Important physics questions and answers based on multiple choice options ( mcq ) 

So here in this article we are providing a common physics mcq questions which are listed below .

Physics mcq





1. Velocity is defined as –

A. Position decided by time

B. Rate of change of position with time
C.  Rate of change of acceleration with time
D. None of these

Answer : B


2. Acceleration is defined as –


A. Rate of change of velocity with time

B. Speed divided by time
C. Rate of change of position with time
D. None of these

Answer : A


3. Which of the following is a scalar quantity –


A. Velocity

B. Speed
C. Displacement
D. None of these

Answer : B


4. Which one is a vector quantity –


A. Mass

B. Density
C. Speed
D. None of these

Answer : D


5. A force of 1 Newton is equivalent to  –


A. 1 kg . m / s


B. 1 kg . m / s^2


C. 1 kg / s


D. None of these


Answer : B


6. Acceleration is always in the direction –


A. Of the initial value

B. Of the final value
C. Of the net force
D. None of these

Answer : C


7. A watt second is a unit of –


A. Energy

B. Power
C. Force
D. None of these

Answer : A


8. A kilowatt hour is a unit of –


A. Power

B. Work
C. Force / distance
D. None of these

Answer : B


9. The center of mass of a uniform disk of radius R is located –


A. a distance of R / 2  from the center

B. a distance of R / 3 from the center
C. at the centre
D. None of these

Answer : C


10. The center of mass of earth’s atmosphere is –


A. Near the surface of earth

B. Near the center of earth
C. Near the outer of the boundary of the atmosphere
D. None of these

Answer : B


11. What is the symbol of momentum –


A. T

B. J
C. P
D. None of these

Answer : C


12. The momentum of an object at a given instant is independent of its –


A. Speed

B. Mass
C. Acceleration
D. None of these

Answer : C


13. a radian is equal to –


A. 37°


B. 45°


C. 57°


D. 65 °


Answer : C


14. A net torque applied to a rigid object always tends to produce –


A. Rotational inertia

B. angular acceleration
C. Linear acceleration
D. None of these

Answer : B


15. The mass of an object –


A. Can be measured directly and accurately  on a spring scale .


B. Is a vector


C. Is the same for all objects of the same size and shape .


D. Is independent of the acceleration due to gravity .


Answer : D


16. Bernoulli’s equation can be derived  from the conservation of –


A. Mass

B. Volume
C. Energy
D. None of these

Answer : C


17. For a given medium , the frequency of a wave is –


A. Proportional to wavelength

B. Independent of wavelength
C. Proportional to the amplitude
D. Inversely proportional to wavelength

Answer : D


18. speed of sound wave is determined by –


A. Its intensity

B. Its amplitude
C. The transmitting medium
D. None of these

Answer : C


19. Room temperature is about 20 degrees on the –


A. Fahrenheit scale

B. Kelvin scale
C. Celsius scale
D. None of these

Answer : C


20. A calories is about –


A. 25. 7 J

B. 4200 J
C. 4.2 J
D. None of these

Answer : C


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *