Surveying and levelling questions

multiple choice questions about surveying and levelling

In this article I am sharing a important mcq about surveying and levelling . If you are preparing for a any competitive exams like ssc je , upsc and other exams then these all questions definitely helpful for your exam . Read below some important questions for surveying and levelling .

Surveying and levelling mcq

1. Prismatic compass invented by

A. Adam starkey

B. Charles schmalcalder

C. Berry bonsai

D. None of these

Answer. B

2. The least count of prismatic compass is

A.15°

B. 20°

C. 25°

D. 30°

Answer. D

3. The least count of surveying compass is

A. 15°

B. 20°

C. 25°

D. 30°

Answer. A

4. a gate cap is fitted with

A. Chain

B. Level

C. Prismatic compass

D. None of these

Answer. C

5. Hydrographic survey deal with the mapping of

A. Wave moment

B. Large bodies water

C. Rainfall data

D. None of these

Answer. B

6. Fine adjustment of theodolite is done by

A. Tangent screw

B. Foot screw

C. rivet screw

D. None of these

Answer. A

7. Theodolite is an instrument used for measuring

A. Vertical angles

B. Horizontal angles

C. Both a & b

D. None of these

Answer. C

8. In plane Surveying

A. Surface of the earth is assumed as a plane

B. Surface of the earth is assumed as a arc

C. Both a & b

D. None of these

Answer. A

9. Which statement correct about Geodetic surveying

A. it is less accurate and inferior

B. It is more accurate and superior

C. Neither a or b

D. None of these

Answer. B

10. How many links are in a Gunter chain

A. 100

B. 120

C. 130

D. 150

Answer. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *