Top 30 biochemistry multiple choice questions

Today I am sharing a important biochemistry questions based on multiple choice .

So here I am providing a very important biochemistry questions which are listed below –




1. What is the isoelectric pH value of alanine is –

A. 6.6
B. 6.2
C. 4.4
D. None of these

Answer. A

2. Which one of the following example of polar amino acid –

A. Leucine
B. Arginine
C. Alanine
D. None of these

Answer. B

3. Which Protein present in hair –

A. Myosin
B. Elastin
C. Keratin
D. none of these

Answer. C

4 – Urea synthesis located in mammals –

A. Liver
B. Intestine
C. Skin
D. Kidney

Answer. A

 5. What is the Chemical score of milk protein –

A. 60
B. 55
C. 65
D. 70

Answer. C

6. ______ is the main protein source of cow’s milk .

A. Livetin
B. Casein
C. Albumin
D. None of these

Answer. B

7. Alpha helix is formed by –

A. Electrostatic bond
B. Hydrophobic bond
C. Hydrogen bond
D. None of these

Answer. C

8. How many amino acid are there in proteins –

A. 15
B. 20
C. 21
D. 22

Answer. B

9. Secretory component present in –

A. Iga
B. Igm
C. Igb
D. None of these

Answer. A

10. What is the half life of IgG –

A. 10 – 12
B. 15 – 20
C. 20 – 25
D. 25 – 30

Answer. C

11. Which one is the following largest immunoglobulin –

A. IgA
B. IgM
C.IgG
D. None of these

Answer. B


12. Milk is poor in –

A. Iron
B. Cholesterol
C. Calcium
D. None of these

Answer. A


13. Histamine is synthesised in –

A. Mast cells
B. Brain
C. Basophils
D. All of these

Answer. D


14. The pH of an amino acid depends on –

A. Diffusion coefficient
B. Chain length
C. Dissociation
D. None of these

Answer. C

15. Which of the following is neutral amino acid –

A. Lysine
B. Leucine
C. Pro line
D. None of these

Answer. B

16. Which of the following is basic amino acid –

A. Proline
B. Lysine
C. Histidine
D. None of these

Answer. C

17. Apolipoproteins are –

A. A11
B. A1
C. C1
D. All

Answer. D

18. Protein is polymer of –

A. Amino acid
B. Sugar
C. Phenols
D. None of these

Answer. A

19. Which one is the correct molecular formula of cholesterol –

A. C₂₇H₄₅OH
B. C₂₇H₄₄OH
C. C₂₇H₄₇OH
D. None of these

Answer. A

20. Visible fat is present in –

A. Egg
B. Coconut
C. Milk
D. None of these

Answer. B


21. Fatty acids are oxidized by –

A. Alpha oxidation
B. Beta oxidation
C. Omega oxidation
D. All

Answer. D

22. Highest energy produced by –

A. Protein
B. Fats
C. Nucleic acid
D. None of these

Answer. B

23. Fats are solid at –

A. 20°c
B. 25°c
C. 30°c
D. None of these

Answer. A

24. Fats also known as –

A. Lysine
B. Triglycerides
C. Histidine
D. None of these

Answer. B

25. Chemical formula of ergosterol –

A. C₂₈H₄₄O
B. C₂₈H₄₂O
C. C₂₈H₄₅O
D. None of these

Answer. A

26. The symptoms of scurvy are –

A. Anemia
B. Fever
C. Loosening of teeth
D. None of these

Answer. C

27. BMR Stands for –

A. Basal Metabolic rate
B. Basic metabolic rate
C. Base metabolism ratio
D. None of these

Answer. A

28. Which one is the Antisterility vitamin –

A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin D
D. Vitamin E

Answer. D

29. Galactose is converted into glucose in –

A. Liver
B. Kidney
C. Heart
D. None of these

Answer. A

30. Zymogen is also know as –

A. Proenzyme
B. Lipid
C. Amylase
D. None

























Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *