Important questions for competitive exam

Posted by

Here in this article we are sharing a expected most important questions for railway rrb ntpc , group d and other competitive exams . these all questions based on –

• General knowledge
• reasoning
• General science
• maths


1. What is the formula of sodium zincate

A. Na2Zno3
B. Na2Zn(OH)4
C. Na2No3
D. None of these

Answer. B ,Chemical formula of sodium zincate is – Na2Zn(OH)4

2.  Find the missing number ?

       12   6  24
       13   4  26
       14.  2   ?

A. 28
B. 26
C. 30
D. 32

Answer. A

3. Black soil found in

A. Maharashtra
B. West Bengal
C. Andhra Pradesh
D. All

Answer. D

4. Seismograph used to measure

A. Earthquake
B. Temperature
C. Humidity
D. None of these

Answer. A

5.  find the missing number in given below series

   69 , 73 , 82 , 98 , 123 , ?

A. 158
B. 159
C. 160
D. 162

Answer. B

6. Find the missing number

37 , 37 , 38 , 40  , 43 , 47 , ?

A. 52
B. 53
C. 54
D. 55

Answer. A


7. Find the wrong number

25 , 5 , 49 , 7 , 64 , 9 , 121 , 11

A. 25
B. 49
C. 64
D. 121

Answer. C

8. What is the symbol of iron 

A. Ag
B. Au
C. Fe
D. Na

Answer. C

9. Study of liver is called 

A. Hepatology
B. Dermatology
C. Pulmonology 
D. None of these 

Answer. A

10.  author of ” The Shadow Lines “
A. Chentan bhagat
B. Amitav Ghosh
C. Seems Roy
D. None of these

Answer. B

11. Ankara capital of which country 

A. Turkey
B. Iran
C. Syria
D. Malaysia

Answer. A

Read also – 

history gk questions 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *