Medical mcq

Ent mcq questions and answers 2021

Ent questions and answers based on multiple choice questions. Here you will get mcq questions on ear, nose and throat . And these questions will helpful for your upcoming medical related examination.

1. Endolymph is formed in

A. Scala media

B. Scala Tympani

C. Utricle

D. None of these

Answer. A

2. Area of Stapes footplate ( in sq mm )

A. 1.7 sq mm

B. 3.2 sq mm

C. 4.2 sq mm

D. 4.5 sq mm

Answer. B

3. Which of the following is not a typical Feature of Malignant otitis externa

A. Patients are usually old

B. Mitotic Figures are very high

C. Patient is immune Compromised

D. None of these

Answer. B

4. Caloric test determines function of

A. Utricle

B. Superior Semicircle Canal

C. Lateral Semicircle Canal

D. None of these

Answer. C

5. Phelps Sign seen in

A. Vestibular Schwannoma

B. Glomus jugulare

C. Neurofibromatosis

D. None of the above

Answer. B

6. A five year old boy diagnosed to have postero superior retraction Pocket with Cholesteatoma . All Would Constitute Part of Management Except .

A. Myringoplasty

B. Audiometry

C. Tympanoplasty

D. Mastoid Exploration

Answer. A

7. Otaacoustic emissions are produced by

A. Outer hair cells

B. Inner hair cells

C. Auditory nerve

D. None of these

Answer. A

8. Acoustic neuroma can present with

A. Sudden hearing cells

B. High Frequency Hearing cells

C. Low Frequency Hearing cells

D. All of the above

Answer. D

9. Smallest Segment of Facial Nerve

A. Tympanic

B. Mastoid

C. Labyrinthine

D. None of these

Answer. C

10. Most Common Cause of bilateral Condutive Deafness in a Child

A. Congential Cholesteatoma

B. Acute Otitis Media

C. Otosclerosis

D. Otitis Media With Effusion

Answer. D

11. Rhinophyma Associated with

A. Hypertrophy of Sweat Glands

B. Hypertrophy of sebaceous glands

C. Hyperplasia of endothelial cells

D. None of these

Answer. B

12. Csf rhinorrhea is diagnosed by

A. Thyroglobulin

B. Beta2 – Microglobulin

C. Beta2 – transferrin

D. None of these

Answer. C

13. The Thyroid angle in male is

A. 30°

B. 45°

C. 60°

D. 90°

Answer. D

14. Laryngocele aries from

A. Laryngeal Ventricle

B. Laryngeal saccule

C. Vallecula

D. None of these

Answer. B

15. Androphonia can be corrected by doing

A.Type 4 thyroplasty

B. Type 3 thyroplasty

C. Type 2 thyroplasty

D. Type 1 thyroplasty

Answer. A

16. Which of the following is largest Cranial nerve in human body

A. Facial nerve

B. Trigeminal nerve

C. Olfactory nerve

D. Optic nerve

Answer. B

17. How many Cranial nerves are present in human body

A. 12

B. 10

C. 8

D. 5

Answer. A

18. Smallest Cranial nerve of the body is

A. Oculomotor nerve

B. Trochlear nerve

C. Abducens nerve

D. None of these

Answer. B

19. Hearing aids

A. Can not be worn on both ears

B. Work by Stimulating the cohela

C. May Cause Distortion of Sound

D. None of these

Answer. C

20. The length of Eustachian tube is approximately

A. 24 mm

B. 36 mm

C. 40 mm

D. 56 mm

Answer. B

21. Crus commune is a part of

A. Middle ear

B. Vestibular

C. Semi circle canal

D. None of these

Answer. C

22. Light house sign is seen in

A. CSOM

B. ASOM

C. Fistula

D. None of these

Answer. B

23. Schwartz Sign seen in

A. Otosclerosis

B. Glomus jugulare

C. Acoustic neuroma

D. None of these

Answer. A

24. Ramsay hunt Syndrome Caused by

A. Influenza

B. Adenovirus

C. H. Zoster

D. None of the above

Answer. C

25. Cochlear implant is done in

A. Cochlear hunt

B. Scala Vestibuli

C. Scala Tympani

D. None of these

Answer. C

Share this post

About the author