Animal husbandry mcq questions and answers

Mcq questions on animal husbandry

in this article i am sharing a mcq about animal husbandry and these all questions are based on multiple choice answer . Basically animal husbandry very important topic for neet exam , upsc exam etc .

Mcq about animal husbandry

1. Diamond Skin disease is related to

A. Cow

B. Pig

C. Horse

D. None of these

Answer. B

2. What is the scientific name of horse fly

A. Tabanidae

B. Diptera

C. Vespa

D. None of these

Answer. A

3. Which of the following disease is Ectoperasitic

A. Taeniasis

B. Scabies

C. Both a & b

D. None of these

Answer. B

4. Rabies is also called

A. Tallwut

B. Rage

C. Lyssa

D. All of the above

Answer. D

5. The score point of cow graded very good are

A. 85 to 90

B. 90 to 95

C. 95 to 100

D. None of these

Answer. A

6. in poultry true Stomach is

A. Gizzard

B. Crop

C. Proventriculus

D. None of these

Answer. C

7. Which of the following chemical used as a mutagen

A. Mustard gas

B. FCS

C. Colchicine

D. None of these

Answer. A

8. In Sheep Normal arterial blood pressure is

A. 100 – 110 mercury

B. 120 – 145 mercury

C. 160 – 180 mercury

D. None of these

Answer. B

9. The term used for meat of rabbit is

A. Pork

B. Mutton

C. Venison

D. None of these

Answer. C

10. Total number of sheep breed in India

A. 30

B. 40

C. 50

D. 60

Answer. B

11. The most developed special sense in the birds is

A. Smell

B. Sight

C. Teeth

D. None of these

Answer. B

12. Amul was founded in which year

A. 1946

B. 1947

C. 1948

D. 1950

Answer. A

Important Animal husbandry mcq

13. What is the gastestion of cow

A. 275

B 283

C 285

D. None of these

Answer. B

14. Herpes simplex seen in

A. Cat

B. Sheep

C. Elephant

D. None of these

Answer. D

15. Which is the most potent aflatoxin

A. B1

B. M1

C. M2

D. None of these

Answer. A

16. Laminitis means that

A. Inflammation of joints

B. Inflammation of laminae

C. Inflammation of liver

D. None of these

Answer. B

17. Red Candhari cattle is belongs to which state

A. Madhya pradesh

B. Rajasthan

C. Maharashtra

D. Jharkhand

Answer. C

18. Calf Starter is a feed for

A. Cow

B. Cat

C. Calf

D. None of these

Answer. C

Read also –

Science mcq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *