Pharmacology quiz

Pharmacology mcq questions and answers

in this article I am sharing a pharmacology mcq questions for your competitive exams like neet pg, nursing, gpat etc .

Pharmacology mcq

1. what does ” pharmacokinetics ” include

A. Excertion of substance

B. Incertion of substance

C. Both a & b

D. None of these

Answer. A

2. The features of sublingual route

A. Slowest absorption

B. Fast absorption

C. A drug is exposed to gastric secretion

D. None of these

Answer. B

3. Conjugation of a drug includes the following except

A. Sulfate formation

B. Methylation

C. Hydrolysis

D. None of these

Answer. C

4. Target proteins which a durg molecule binds are

A. Only carrier

B. Only receptors

C. Only ion channels

D. All the above

Answer. D

5. What phenomenon can occur in case of using a combination of a drugs

A. Accumulation

B. Synergism

C. Tolerance

D. None of these

Answer. B

6 . The type of antagonism are

A. Additive

B. Potentiated

C. Competitive

D. None of the above

Answer. C

7. ionizable group is responsible for

A. The duration of action

B. Ability to diffuse to the site action

C. The potency and toxicity

D. None of these

Answer. B

8. Local anesthesia are

A. Salts

B. Weak acids

C. Weak bases

D. None of these

Answer. C

9. The local anesthetics is a thiophene derivative

A. Lidocaine

B. Ultracaine

C. Procaine

D. None of these

Answer. B

10. which of the following local anesthetics is short acting durg

A. Tetracaine

B. Mepivacaine

C. Procaine

D. None of these

Answer. C

11. The location of M2 Cholinoreceptor type

A. Liver

B. Heart

C. Kidney

D. Lungs

Answer. B

12. Parasympathomimetic drugs cause

A. Bradycradia

B. Mydriasis

C. Headache

D. None of these

Answer. A

13. Indicate cholinesterase activator

A. Pilocarpine

B. Edrophonium

C. Pralidoxime

D. None of these

Answer. C

14. Which of the following drugs is both a muscarinic and nicotinic blocker

A. Hexamethonium

B. Atropine

C. Benztropine

D. None of these

Answer. C

15. Atropine is highly selective for

A. M1 receptor subtype

B. M2 receptor subtype

C. M3 receptor subtype

D. All

Answer. D